• Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Vimeo - Black Circle

© 2019 by radioarchitettura

Casa di Francesca

Rome, Italy - 2017 

Casa di Francesca is a renovated and designed apartment for a young couple who like to live their home in a contemporary way; continuous surfaces, solid materials and natural light are the elements that characterize the environments. The project defined a light reorganization of the environments through the displacement of the doors, which facilitated the circulation. Through careful selection we wanted to keep some existing decorative elements such as the mirror, and the frames on the ceiling so as not to erase the historical memory of the house and give greater identity. The existing floor has also been restored through the replacement or completion of the missing parts. The furnishings have been designed to enhance the quality of the rooms and helping natural light to spread; marble and natural stone were used and proposed with different uses in all rooms of the house. The terrace, which is in continuity with the living area, is the most representative space; an outdoor room configured as a romantic Italian garden.

Ampliamento con piscina 

Rome, Italy - 2019 

The project comes from the desire to extend the garden of a villa in which to build a swimming pool, a small structure with facilities and a large solarium. The idea was to place the pool (4x15 m) in order to optimize the available space and define a hierarchy of usable spaces. The pool, made with infinity technology, relates on the four sides with architectural elements designed to promote a multitude of functions; the large solarium with the entrance staircase and beach, the perimeter wall that is the background for its entire length, the benches on which to sit and lie down. The volume of facilities with bathroom and kitchen is covered by an iron structure that shade the area with the table dedicated to lunches and dinners by the pool; on the roof there are photovoltaic panels while it is covered under a bamboo cannon. The material for the chosen flooring is characterized by prefabricated concrete elements colored "siena land" perfectly integrated with the surrounding terracotta flooring; the customs elements, designed to ensure durability, also allowed us to coat all the flooring, including benches and steps. Finally, a widespread presence of spaces for vegetation allowed to surround the pool of plants, shrubs and flowers and make the surrounding space even more beautiful.

Casa di Giulio  

Rome, Italy - 2016 

Giulio’s house is the result of a healthy collaboration between the architect and the client, in a relationship made of trust and mutual esteem. A restructuring that starts from the total demolition of the existing, with a redistribution of spaces according to the large amount of natural light that invades this fifth floor near via Cristoforo Colombo in Rome. A house that uses finishes and materials that are inspired by the French style but that does not give up colors and natural colours and furnishing details that refer to Mediterranean environments.

radioarchitettura