Gosplan

is an architectural studio based in Genova in 2010 by Federico Bellegoni, Nicola Lunardi, Veronica Rusca and Lorenzo Trompetto. In 2018 Federico ran his own practice as Federico Bellegoni Architetto.

Green Facade

Camogli, Italy  - 2012 - Photography: Anna Positano

Sea Arts Hotel is a new hotel in the touristic village of Camogli, near Genova.It is a huge building made off ive flats, dot far from the City Hall and the Old Theatre.Gosplan was asked to design a new façade, that had to be detached from the building, pointing out the hotel entrance thanks to a smart and “green” appeal.
 The project plans to realize a vine-covered panel made of  stretch steels fixed on white iron pillars.
The space between the new façade and the building hosts the reception and the outside spaces of the lounge bar (ground level), while in the upper levels there are three balconies (one each level) connected with hotel rooms.

 

Il Salotto boutique

Genova, Italy - 2012 

When Sara Busiri Vici and Matteo Brizio came to gosplan office looking for someone who could design their clothes shop, they brought two requests: the brand had to be “il salotto” (italian for “the living room”) and the site had to be delivered within three months. The boutique is situated in the historical centre of Genoa, at the ground floor of an ancient building. The main room has vaulted ceilings and large openings to the narrow streets of the medieval tissue, where the sun barely shines. The entrance is marked by a marble gate that dates from XV century and which probably was the main entrance to the whole building in the past. The interior is characterized by the blue linoleum on the floor and the rough warm plaster on the walls. A belt of dove-grey tiles highlights the clothes and fashion accessories hung on the exhibitors. Most of the forniture are made of iron reinforcing rods: mirrors, hangers, screens and also a chandelier. All of them are "site specific", made by bending the rough construction rods and painting them with white varnish. The dressing rooms are defined by circular sliding curtains. The counter is made of coloured MDF wood and has a ceramic tile pool as a display area for jewellery. The shop is designed so that it can host small art exhibition. In front of the entrance, the iron rods composition is a tribute to the jungle gym that Eric Armstrong put outside Craig Ellwood's Bel Air Case Study House.

 

Into the woods

Genova, Italy - 2018 

The site is situated in the countryside near Genova, surrounded by a chestnut trees woods. Before the refurbishment works, the house was characterized by a long corridor that completely cut the flat, leading to the several rooms arranged on both its sides. The project changed this one-
directional principle by demolishing half of this corridor and introducing a cross-shaped furniture that manages the whole house introducing a second direction. This huge furniture contains a stairs - connecting to an attic upstairs - and the suspended kitchen cabinets in the shorter cross arm, while the longer cross arm hosts the main closet and shelfs of the house. The bedrooms doors blend in this great blu closet that allowed to empty the former storage room and to realize a secondary bathroom in its place. At the end of the corridor, a sliding mirror hides the master bedroom door. In this way, people enter the flat by a large living room with an open kitchen. Opposite to the entrance, a short corridor leads to the other rooms. The whole project deals with few materials and colors. The floor is covered by grey wooden floorboards in the living room and in the master bedroom, while the kitchen and the other rooms have a grey micro-cement flooring. The furniture is custom made of natural durmast and colored medium density fiberboards.

 
  • Pinterest - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Vimeo - Black Circle

all rights reserved © 2020 

by radioarchitettura