DC.AD

is an architectural studio based in Lisbona, Portugal.

RGM 46

 

RGM 46 is an apartment renovation project located in Lisbon: with an area of roughly 60m2, it is a duplex apartment with a small terrace on the roof.

The functional layout proposed included a living room, kitchen, bedroom and bathroom. The intervention began by creating a separation between the social and private areas of the apartment by way of the two existing foors. All the walls and obstacles on the lower foor were removed to create a single, expansive space for the living room. In order to do this, the structure of the apartment had to be reinforced with a new system composed of metal beams and pillars, which were left exposed and became a theme of the project. The strengthening structure marks out, lengthwise, two distinct areas of the living room, one facing south, which enjoys the outdoor balcony and the natural light from the openings in the main façade, and the other facing north, which communicates with the windowless rear wall. Together with the strategic position of the pillar, four separate areas are marked out: the living room to the south, divided into the west-facing living space and the east-facing dining area; and the functional area to the north.

Academia das Ciências

2017 - Lisbon, Portugal - Team: João Pedro Cavaco - Photographer: Francisco Nogueira

 

The Academia das Ciências project involved the rehabilitation of a 70m2 apartment located in the historical centre of Lisbon within the objective of leveraging its proftability as short-term rental accommodation. The solutions proposed for the rehabilitation of the apartment stemmed from analysis of the existing building within the framework of conserving and enhancing its built characteristics while harmoniously introducing the new infrastructures particularly needed due to the advanced state of degradation of the apartment. The frst point of interventions focused upon the complete requalifcation of the existing structure, which is defned by the perimeter walls of the apartment and by a transversal structural master wall. The project proposals extended to the rehabilitation of this structure through the consolidation of damaged plaster while maintaining the fnal fnishing of its textured appear-
ance as evidence of its past history. All the window openings were rescaled and replaced in a design similar to the original so as to enable homogeneity in the reading of the inner and outer elevations. In a second phase, the project applied a wooden wainscot, smooth and painted white, in order to contrast with the roughness of the existing walls. This feature follows the height of the window parapets while running the entire perimeter of the house, thereby resolving both the finishing of the fooring with the wall and the bedheads, door jambs and even to the construction of a working table in the living room.

  • Pinterest - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Vimeo - Black Circle

all rights reserved © 2020 

by radioarchitettura