• Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Vimeo - Black Circle

© 2019 by radioarchitettura

San Cristoforo urban center

 

Mantova, Italy - 2017 - Photography : Giuseppe Gradella 

The project proposes a re-reading of the space of the deconsecrated Church of San Cristoforo. The new functional program is organized around a single central element positioned in the main aisle in correspondence with the current entrance. A suspended volume, which organizes the space without interruption, separates the conference area of the area used for the buffet and identifies the entrance and service routes in the same way. The suspended wooden structure is wrapped in a white fabric that defines its volume and forms the background for the projections. The platform, made of coniferous multilayer, in addition to seating, can accommodate a small stage for theater and music events.

Redevelopment of Ferdinando Savoia square

Peschiera del Garda, Italy - 2017 - With Federico Signorelli - Photography : Davide Pretto

The design proposal for the re-qualification of “Piazza Fernando di Savoia”, a neglected open area entirely used for parking, located in the municipality of Peschiera del Garda (Province of Verona) received first prize amongst a total of 153 proposals for an idea competition announced in 2011. The plaza extends for a surface of 9000 square meters within the historical fortressed city of Peschiera del Garda, such venetian walls were recently recognized for their historical significance and subsequently inserted into the UNESCO world heritage list. The plaza is the largest open space within the city’s walls and was used for the training of military troops, for this reason it claims its name as “Piazza d’Armi” (Armory Plaza).

The site, strongly characterized by the presence of a military heritage of exceptional value, required a respectful and delicate approach with the aim of restoring the hierarchy lost and reconnecting the past and the future. The response to the functional program requirements of distinguishing a clear environment intended for at least 150 parking spaces and an environment closely connected to the residential tissue of the historical city center was resolved through the introduction of a subtle edge of stone that retraces the ancient trajectory of the 1614 dock. This trajectory line defined by trachite zovonite stone, varies along its progression; from horizontal markings on the ground it rises to form seating, it bends to allows passing, it continues to creating railings and returns indefinitely to fuse together with the paving. The pedestrian setting that develops along the only urban front and along which all the activities of the plaza are projected, is characterized by a paving in white stone pietra della Lessinia that creates a homogenous light colored surface. Geometries of larger dimensions and various superficial elaborations of the same material were used for the external atrium of the church and the area surrounding the fountain which distinguish themselves through their difference in height in comparison to their surroundings. The setting anciently occupied by the presence of the water of the dock is today the space dedicated to parking, it is characterized by a paving chromatically diverse. For this area of the plaza porphyry was used in a series of diverse typologies according to its use: concrete gravel and round and square cobblestones. The area then concludes with the descent towards the water though large urban stairs, therefore restrengthening the relationship between the water and the public space lost over the many years.

Double T house

Mantova, Italy - ongoing  

Like a small pavillion, double T house is located in the countryside, in a small town close to Mantua. The organization of the house, for a young couple, is simple and clear. The groundfloor is composed by only two walls, in xlam technology, that define at same time structure and organization of the interior spaces. The walls continue outside the house and they define also the outdoor spaces with a bench, in front of the linving room, and a fireplace, in front of the kitchen. Lastly, a simple roof, in x-lam beams, cover the house.  

radioarchitettura