• Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Vimeo - Black Circle

© 2020 by radioarchitettura

CASA STUDIO – WORKSHOP HOUSE

Casa per una coppia di grafici - House for a Graphic Designer Couple

Milan, Italy - 2019 - Photography: Piercarlo Quecchia (DSL Studio) - Team: casatibuonsante architects, Nicolò Ornaghi (raumplan)

The apartment, used previously as a studio, is located in Brera, one of the artsy neighborhood in Milan’s city center. The project rethinks the house as a hybrid space in which users can easily performs domestic and productive activities, whether they are freelancers, art operators or just occasional tourists. In order to achieve that a series of spaces office-like and more intimate ones are organized, placed on different heights, creating the sense of a flat much bigger than 50 sqm. The kitchen is reduced to the minimum surface and minimum of design: light blue tubulars with micro perforated shelves holds a marine plywood’s plan. The same aesthetic is used for all the punctual interventions in the entrance room: a thin metal wall partially open, a removable staircase to the upper existing loft and a parapet with an integrated work plan. The sleeping area in the adjacent room is located on a second loft. The underneath area thus remains free of fixed elements, acquiring a temporary and flexible nature, suiting multiple uses. The cement resin floor covers all the rooms at the ground floor, except for the bathroom, conceived as a small world apart, drawn by the ten-by-ten white tiles grid.

House with music room

Milan, Italy - 2018 - Photography: Francesca Iovene

The apartment is adapted to the needs of a young couple and it is located on the first floor of a building of the 70's in Milan, not far from the historic city center. The original spatial organization did not allow a proper lighting of the living area, open towards the dimly lit inner courtyard.

The project, through minimal demolitions, aims to bring light into this central space, combining the living room and the entrance with a much brighter neighboring room, transformed into a music room. Boundaries between various ambiences of the house dissolves, to recreate a large hybrid space without interruption with exception for intimacy’s spaces that remain isolated by a door that opens on a long service corridor leading to bedrooms and bathrooms. The living area can occasionally double its size becoming a unique large environment merged with the music room through a system of doors integrated into the long wood paneling of the boiserie. The warm white boiserie marks and measures the space through a fixed module highlighted by the bas-relief, articulating visitor’s path from the entrance to the living room. This element also work as a storage furniture, hiding behind its numerous doors what is not appropriate to see: radiators, intercoms, various technical devices, jackets, shoes, family secrets… On the back wall, conversely, a long furniture in rosewood serves as showcase for memorabilia. The kitchen area, although open on the living room, differs for the flooring in milky white seeded instead of an olive wood parquet like the rest of the house. The existing toilet room has been divide into two smaller bathrooms of similar dimensions that differs slightly according to the habits of the clients. Once again, a scale in between the architectural and the furniture proper one has been chosen for its effectiveness in creating spaces that can easily adapts to daily

routines, helping the inhabitants in the complex and delicate game of domestic rituals.

Mini living: the factory

Milan, Italy - 2018 - Photography: Louis De Belle

With the motto BUILT BY ALL, Mini Living, a testing laboratory in Design and Urban Studies, wanted to investigate further more it's research on the collective construction of the city, starting from it’s minimal unit, the home. The project transforms the existing industrial space of and old body shop into a modern factory, with red-varnished steel structures, black rubber and aluminum surfaces. The large wooden table in the

middle allows visitors to engage in the construction of an authentically personal space, through the composition of different volumes realized in various shapes and materials and stocked into movable metal carts. Perimeter walls and existing niches are integrate into the project in order to show and catalogue on long metal shelves all the material usable for the construction. All the units, once ready, are collected into the Wall of fame, an aluminum bookshelf that resemble an empty building structure, place on one side of the room. By doing so, every composition contributes to the overall enrichment of the project, creating a sort of lively and heterogeneous and heterogeneous "condominium" 

 

Great attention was given to the outdoor space, arrange with a small cocktail bar and a rest area with soft rubber seats. Above, colored backlit shapes permit a great variation of light layouts that follows different courtyard use, ranging from a bright atmosphere, suitable for parties, to a more intimate one.

At the entrance a backlit portal, which black and withe shapes recalls volumes used in the factory, welcomes visitors from via Tortona.