• Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Vimeo - Black Circle

© 2019 by radioarchitettura

Casa con Dispositivo Domestico

Turin, Italy - 2016 - Photography: Beppe Giardino

The small size of the house is the starting point for exploring the theme of flexibility and adaptability in contemporary homes. On the one hand, few demolitions interrupt the rigid distribution scheme of the traditional corridor-house, allowing a free circulation. From the point of view of design exploration, the insertion of an independentdevice transforms the domestic space, making it flexible and adaptable to needs that may change over time. The house is intended as an open system that, when necessary, contracts its common spaces and expands private ones. The device is a service block: a small kitchen, storage compartments and a colorful curtain, an ephemeral border that defines hidden private space when needed. The kitchen uses the distribution of the house in an active way and allows a flexibility of uses in the short and long term (the space of the dining room will be able to become a room tomorrow). The kitchen is a minimal space equipped with storage compartments on the whole height. The use of a flooring with different colors and geometric patterns indicates the intervention and draws the various areas of the house. The proposal is part of a broader design reflection on how the sharing economy is gradually changing the way people live and work in the city, blurring the boundaries between public and private. In this sense, the design of the domestic device is a prototype to study its application in other contexts.

Fermi Secondary School 

Turin, Italy - 2019 - Photography: Simone Bossi

At the urban level, the reorganization of accesses and external areas opens the school spaces to the city. The new main entrance transforms the back of the building into a new façade and draws a large, accessible, threshold space. The program is organized to favour a continuous and controlled use of the building that, following the concept of community schools, integrates a large number of activities opened to the district community. The project proposes an intervention that relates with the existing building, enhancing the architectural qualities and freeing the structure from former addictions. The topic of the new building envelope has been interpreted as an opportunity for innovating the entire school structure and as a tool for transmitting the pedagogical values of a school opened to the city. An “inhabitated evelope” is proposed with new structures that allow to extend the educational and recreational activities in terraces and outdoor gardens and welcome new learning spaces. The simplicity of building coating -plaster- is elaborated by alternating finishes with different granulometry, creating slight façade depths. The new design reinterprets the existing compositional element – the frame – and uses the color to create a neighborhood landmark. On its interior, the classroom clusters sums up design topics common to all the interior of the school: the interrelationship between interior / exterior, furniture as a transformative element, greenery as an element that accompanies the students in everyday life and assume pedagogical value. The cluster common space is conceived as an internal / external system, of which the classrooms are the meeting point and the hinge. The new walk-in structures provide clusters with small outdoor terraces, spaces for the halls useful for recreation and complementary educational activities. This approach to the project aims to make Fermi a case study for the innovation of school structures no longer in line with the new educational models. An approach that can be applied on buildings similar for morphology and technical-constructive characteristics, currently very widespread in Italy. 

radioarchitettura